Oud-schaatskampioen Michel Mulder coach bij Team Novus

BEETSTERZWAAG (ANP) - Voormalig olympisch- en wereldkampioen schaatsen Michel Mulder wordt coach bij het internationale schaatscollectief Team Novus. De topsprinter van weleer, die goud won op de 500 meter op de Winterspelen van Sotsji in 2014, gaat de Australiër Daniel Greig bijstaan.

"Ik heb in 2022 heel bewust even afstand genomen van de sport, na ruim zestien jaar actief te zijn geweest als schaatser en trainer", zegt de 37-jarige Mulder. "Ik wilde mijn blik verruimen en heb het afgelopen jaar andere leuke dingen gedaan. Maar het begon toch weer te kriebelen. Ik heb contact opgenomen met Daniel, die ik goed ken uit het verleden. Hij is met Team Novus een prachtig nieuw initiatief begonnen. Dat is goed voor de internationale ontwikkeling van de schaatssport."

Greig is zeer verheugd met de komst van Mulder, die in zijn carrière ook twee wereldkampioen sprint werd. "Michel is een geweldige aanvulling op onze trainingsstaf, die nu compleet en van een zeer hoog niveau is." Ook voormalig marathonloper Michel Butter maakt deel uit van de technische staf.

Hectisch seizoen

Team Novus herbergt schaatsers uit onder meer Groot-Brittannië, Oostenrijk, België en Nederland. De Oostenrijkse Vanessa Herzog veroverde afgelopen seizoen zilver op de 500 meter bij de WK afstanden, de Brit Cornelius Kersten behaalde WK-brons op de 1000 meter.

"Het is best een hectisch eerste seizoen geweest", aldus teammanager Lieuwe Krol. "We begonnen eigenlijk pas met het inrichten van de organisatie toen het seizoen al liep. We hebben met weinig mensen en middelen zo goed en zo kwaad als het ging het seizoen gedraaid. Dat heeft desondanks tot goede resultaten geleid. Alle deelnemende schaatsers uit de kerngroep eindigden tijdens de WK afstanden in de top 8."