Oud-speler Martens assistent-trainer bij AZ

ALKMAAR (ANP) - Maarten Martens gaat bij AZ aan de slag als assistent-trainer van coach Pascal Jansen. De oud-speler was dit seizoen coach van Jong AZ. Deze functie gaat Jan Sierksma bekleden, die promotie maakt nadat hij met de Alkmaarse jeugdploeg de prestigieuze Youth League won.

Martens heeft een contract getekend tot medio 2025. Hij krijgt ook een rol als 'transitiecoach'. De 38-jarige Belg gaat daarbij jeugdspelers begeleiden naar het eerste elftal en A-selectiespelers die bij Jong AZ mee mogen spelen. Martens was al langer in gesprek over een nieuwe functie. Martens: "Het duurde even omdat we met veel belangrijke andere dingen bezig waren, zowel bij het eerste elftal als bij Jong AZ. Dat was voor mij het allerbelangrijkste op dat moment."

Hij is blij met een veelzijdige rol. "Ik ga zelf veel opsteken van de andere trainers en een meerwaarde proberen te zijn voor hen en de spelersgroep. Ik wil altijd blijven bijleren. Daarnaast zal ik meerdere trainingen uitzetten en een rol vervullen in het analyseren van Europese tegenstanders."

Martens speelde in zijn actieve loopbaan 225 wedstrijden voor AZ, waarin hij 45 keer scoorde. Hij kwam negen keer uit voor het Belgische nationale elftal.