Özcan Akyol volgt situatie in Turkije na aardbevingen op de voet

Özcan Akyol volgt de situatie in Turkije en buurland Syrië na de zware aardbevingen "op de voet", laat de presentator desgevraagd weten aan het ANP. "Het is tamelijk shocking wat er allemaal gebeurt."

"Het is echt verschrikkelijk", vindt Akyol. "Mensen zijn echt letterlijk bezig met overleven." De presentator spreekt van een humanitaire ramp. Akyol heeft geen familie in het getroffen Turkse gebied wonen. Wel nam hij daar vorig jaar twee afleveringen van zijn programma De neven van Eus op en bracht hij er niet lang geleden zijn vakantie door. "Ik denk dat wij in Nederland niet begrijpen hoe groot de impact hiervan is. Omdat het zo allesverwoestend is."

De bevingen bij de grens met Syrië hebben "los van menselijke leed ook heel veel schade aangericht als het gaat om archeologische gebouwen", vertelt de presentator. "Het is het oudste deel van Turkije." Dat beeld schetste ook archeoloog Bleda Düring al, die het getroffen gebied in Turkije en Syrië een "waanzinnige schatkamer voor archeologen" noemde.

Het dodental na de aardbevingen van maandag is inmiddels opgelopen tot meer dan 5000. De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog naschokken volgden, waaronder eentje met een kracht van 7.5.