Paradiso: we hebben niets aan deze ‘schijnversoepelingen’

Bij Paradiso in Amsterdam zijn de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen bepaald niet met gejuich ontvangen. Het poppodium spreekt van "schijnversoepelingen" en stelt dat de hele popsector er feitelijk niets mee kan. "Eerst denk je: we kunnen weer wat. Maar dan zie je de details en dat het zeker tot 9 maart gaat duren en denk je: dit slaat echt helemaal nergens op", zegt Jurry Oortwijn, Hoofd Marketing & Publiciteit van de Amsterdamse poptempel.

Oortwijn heeft het al eerder gezegd, maar zegt het ook nu weer: de communicatie over de coronaregels is onduidelijk. "Dan zeggen ze dat mensen op 1,5 meter moeten zitten, maar ook dat je een derde van de maximale capaciteit van je zaal moet aanhouden. Een derde is bij ons 500 mensen, maar iedereen op 1,5 meter is 250 mensen. Dat scheelt nogal wat."

Wat dergelijke onduidelijkheden in de praktijk betekenen, kan Oortwijn uitleggen aan de hand van een concert van Alain Clark, later deze week. "Dat stond gepland voor donderdag, maar dat moeten we nu vanwege de toegestane capaciteit waarbij iedereen op 1,5 meter van elkaar moet zitten, opsplitsen in twee dagen", verzucht Oortwijn. "Ze snappen gewoon niet wat er achter de schermen allemaal geregeld moet worden."

Een bijkomend probleem is het vullen van de agenda. Door de onduidelijkheden rondom de coronamaatregelen in Nederland, hebben de afgelopen periode veel buitenlandse acts afgezegd. Oortwijn denkt niet dat ze snel weer komen. "Ze willen niet want er is perspectief. En met nul perspectief kan je ook niks boeken. En nu moeten we allemaal achter dezelfde Nederlandse artiesten aan. Heel moeilijk om nu met een programma op de proppen te komen. Ja, een nachtprogramma met dj's kunnen we zo maken. Maar dat mag niet."

Oortwijn zegt dat er binnen de pop- en clubsector wordt nagedacht over een actie vergelijkbaar met Kapsalon Theater. Dat was een landelijke actie waarbij theaters door heel het land mensen een knipbeurt gaven terwijl ze naar een voorstelling konden kijken. "Clubs moeten gewoon weer open. Het is niet meer uit te leggen."