Parijs roept EU-landen op tot coronatest voor reizigers uit China

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk roept andere EU-landen op om ook een coronatest te verplichten voor reizigers uit China. Steeds meer landen komen met reisbeperkingen vanwege de vele besmettingen in het Aziatische land en als voorzorgsmaatregel tegen een eventuele nieuwe virusvariant.

Frankrijk, Italië en Spanje zijn de enige EU-landen die een coronatest verplicht hebben gesteld. Maar vanwege het vrije verkeer van personen in de Europese Unie kunnen reizigers uit China via een andere lidstaat, bijvoorbeeld Duitsland, alsnog zonder te testen naar Frankrijk doorreizen.

De Franse autoriteiten eisen sinds zondag dat reizigers uit China minder dan 48 uur voor vertrek negatief testen op het coronavirus. Ook worden mensen uit deze groep na aankomst willekeurig geselecteerd voor een test. Als het aan Parijs ligt, worden in heel de EU reisbeperkingen ingevoerd. De lidstaten praten woensdag over een gezamenlijke aanpak.

Ook onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid-Korea verplichten reizigers uit China tot het tonen van een negatieve testuitslag. Marokko staat vluchten uit China sinds dit weekend zelfs helemaal niet meer toe. In Nederland krijgen vanaf 5 januari alle reizigers uit China op Schiphol een gratis coronazelftest aangeboden, maar die test is niet verplicht.