Parlement Israël stemt over coalitie zonder Netanyahu

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische parlement stemt zondag over een coalitie zonder de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu. Dat kan na twaalf jaar het einde inluiden van het premierschap van de rechtse politicus.

De nieuwe coalitie bestaat uit acht partijen en beschikt in het parlement over de kleinst mogelijke meerderheid. Netanyahu en zijn medestanders hebben nog geprobeerd het monsterverbond te ondermijnen door rechtse parlementariërs aan te sporen hun steun in te trekken.

De partijen uit het blok worden vooral verenigd door hun wens om de voor corruptie vervolgde Netanyahu te zien vertrekken. Er doen rechtse, linkse en centrumpartijen mee. Ook een partij die opkomt voor Arabische Israëli’s heeft getekend voor de coalitie.

Als het parlement groen licht geeft, moet Netanyahu als premier plaatsmaken voor de rechtse nationalist Naftali Bennett. Die mag het land dan twee jaar leiden. Daarna mag zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, aantreden als minister-president.