Partijleider Freie Wähler publiceerde exitpolls te vroeg

BERLIJN (ANP) - Terwijl Duitse kiezers nog twee uur hadden om een stem uit te brengen, maakte de partijleider van de Freie Wähler (de Vrije Kiezers) Hubert Aiwanger al een exitpoll openbaar via Twitter. De Duitse kieswet verbiedt dat voorlopige resultaten worden gepubliceerd, voordat de stembureaus gesloten zijn.

Duitse opiniepeilers sturen gedurende de dag hun voorlopige resultaten naar de verschillende partijbureaus, zodat die zich kunnen voorbereiden op de uitslag. Deze peilingen mogen ze niet naar buiten brengen.

Even na 16.00 uur vroeg Aiwanger de kiezers om hun "laatste stemmen aan ons" te geven. Daarbij publiceerde hij een grafiekje met prognoses. De Freie Wähler stonden hierin net iets onder de kiesdrempel van 5 procent.

Verontwaardiging

Aiwanger verwijderde zijn tweet, zodra hij begreep dat hij iets verkeerds had gedaan, maar zijn bericht riep alom verontwaardiging op. Aiwanger zou de kiezers hebben proberen te beïnvloeden. Volgens Duitse media loopt de partijleider het risico op een boete van 50.000 euro.

Volgens de officiële exitpolls hebben de Freie Wähler de kiesdrempel overigens niet gehaald.