Paul Groot: iedereen heeft wel een Scrooge in zich

Paul Groot denkt dat er in iedereen wel een soort Ebenezer Scrooge zit. De acteur speelt de gierigaard in Scrooge Live, de Omroep MAX-versie van het bekende kerstverhaal van Charles Dickens, dat zondag live vanuit Dordrecht op NPO 1 wordt uitgezonden.

"Iedereen kan denk ik wel bij zichzelf te rade gaan en zich afvragen: waar zit de Scrooge in mij?", zegt de 55-jarige acteur tegen het ANP. Groot merkt de laatste tijd veel meer daklozen op die bijvoorbeeld bij de supermarkt staan om krantjes te verkopen, maar ook mensen die onder een stuk karton slapen. Hij besteedt hier lang niet altijd aandacht aan, bekent hij. "Ik loop echt niet iedere keer geld uit te delen, maar ik denk dat niemand dat doet. Al is het maar omdat je nauwelijks nog cash op zak hebt. De crisis maakt mensen toch bangig en krenterig, ik merk soms bij mezelf ook dat ik de hand op de knip houd."

Er wordt met Scrooge Live, dat dit jaar voor de derde keer gehouden wordt, opgeroepen om geld op te halen voor het goede doel. Met het opgebrachte geld koopt Nationaal Fonds Kinderhulp onder meer warme kleding voor kinderen in arme gezinnen die daar zelf geen geld voor hebben. "Het is schrijnend om te horen dat kinderen door klasgenoten met de nek worden aangekeken vanwege hun ‘sloeberkleren’ of dat een jongetje niet meer naar gymles gaat omdat zijn gympen te klein zijn en hij zijn moeder niet op kosten wil jagen", vindt Groot. "De reportages die voorbijkomen in het programma zijn aangrijpend om te zien. Het programma is een suikertaart met grappen en liedjes, maar daar ligt wel een serieuze zaak aan ten grondslag. Het is een mix van ernst en luchtigheid."

Hedendaags sprookje

Groot speelt niet alleen de hoofdrol, maar was ook verantwoordelijk voor het script van Scrooge Live. "Het is een klassiek verhaal waar we onze eigen draai aan hebben gegeven. Scrooge is een enorme gierigaard, een slechte eigenschap waar je ook om kan lachen. En hij maakt ook nog eens een ontwikkeling door, dus wat wil je als acteur nog meer? Het is iets waar ik met veel plezier m'n tanden in heb gezet", aldus de acteur en tekstschrijver.

"Ik ben best trouw gebleven aan het oorspronkelijke verhaal, maar binnen dat kader kan je veel doen", meent Groot. "Het is een heel vertrouwd vehikel, een soort sprookje dat je ieder jaar kunt updaten. Zo kun je ieder jaar weer variëren met het karakter en het uiterlijk van de geesten. Van Scrooge heb ik een huisjesmelker gemaakt, met kleine dure pandjes die tochtig en vochtig zijn. Ik heb Scrooge zeer hedendaags klinkende argumenten gegeven, waardoor het een slechterik van nu is en niet alleen een negentiende-eeuwse karikatuur."