Paul Römer: niemand wist mensen te doorgronden zoals Hummie

Hummie van der Tonnekreek was een zeer intelligente vrouw die ten onrechte door veel mensen werd ondergewaardeerd en onderschat. Dat zegt producent Paul Römer woensdag in een reactie op haar overlijden. Het tweetal stond in 1999 aan de basis van het enorme succes van het programma Big Brother.

"John de Mol had haar gespot, ik dacht vooral: moet ik nou echt gaan samenwerken met de oud-hoofdredacteur van een roddelblad?", bekent Römer. Maar na een paar minuten was hij overstag. "Ze had geen flauw benul van tv maken. Maar zij had zoveel kennis van mensen. En dat moest Big Brother worden: een programma dat ging over mensen en intermenselijke relaties. Niemand kon die beter doorgronden dan Hummie."

Van der Tonnekreek was intensief betrokken bij het samenstellen van de groep en voerde de regie over de dagelijkse gang van zaken in het huis. "Zij had eigenlijk altijd gelijk", herinnert Römer zich. "Dan zei ze: als we nu dit doen, dan gebeurt er over drie dagen dat in het huis. En dat klopte altijd. Hummie was superintelligent, ze had rechten en psychologie gestudeerd."

Roddelkoningin

Het imago van 'roddelkoningin', dat ze voor Big Brother had opgebouwd als hoofdredacteur van Weekend, bleef nog heel lang aan haar kleven, vertelt de producent. "Ze is ondergewaardeerd en onderschat. Veel mensen zagen haar heel onterecht niet als volwaardig. Ik ben blij dat haar enorme verdienste voor Big Brother, zeker achteraf, wel de aandacht en lof hebben gekregen die ze verdiende."

Römer wist niet dat Van der Tonnekreek al enige tijd ziek was. "Ze wilde het stilhouden. Dat past helemaal bij de manier waarop ze haar leven en werk inrichtte: Hummie wist precies wat ze wilde en hoe ze het wilde. Ze is altijd de regisseur van haar eigen leven geweest."