Paul van Vliet krijgt vermeldingen in Van Dale

DEN HAAG - Diverse uitdrukkingen waarmee de Haagse cabaretier Paul van Vliet de Nederlandse taal heeft verrijkt, krijgen een plek in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekendgemaakt in het programma Volgspot. Het gaat om woorden of zinsneden die zich volledig hebben 'losgezongen' van de cabaretier, aldus Den Boon.

“In taal is anoniem worden geciteerd het allerhoogste dat je kan bereiken”, legt hij uit. “Van Vliet heeft een hele reeks uitdrukkingen aan de Nederlandse taal toegevoegd die we nu veelvuldig gebruiken zonder aan hem te denken.”Als voorbeeld noemt de hoofdredacteur de quote 'te groot voor de poppen, te klein voor de kerels' uit het iconische lied Meisjes van dertien. “Deze uitspraak zie je nog regelmatig terug in kranten, bijvoorbeeld in rechtbankverslagen van zedenzaken met minderjarigen. Maar ik las laatst ook een voetbalvariant die sprak over een voetballertje dat 'te groot voor de A-tjes is, maar te klein voor de kerels.

”Ook de uitdrukking 'vragen? Geen vragen!' van het typetje Majoor Kees wordt nog met grote regelmaat geciteerd in geschreven teksten, stelt Den Boon. Maar de 'winnaar' is volgens de maker van de Van Dale de uitdrukking 'leuke dingen voor de mensen', die Van Vliet ooit gebruikte in een sketch waarin hij een boer speelde. “Deze term tref je zeker wekelijks aan in een krant; dat is zo gangbaar geworden dat het tot het vaderlandse idioom is gaan behoren.”

De 83-jarige Van Vliet maakte vorig jaar bekend te stoppen met optreden, nadat hij vanaf de jaren vijftig vrijwel doorlopend op het podium had gestaan. Van Vliet is niet de eerste cabaretier die met eigen uitdrukkingen in de Van Dale komt te staan. Eerder maakte Den Boon ook bekend dat Paul Haenen een vermelding heeft verdiend, met de termen 'Mens en gevoelens' en 'Kent u die uitdrukking?' die zijn alter ego's Margreet Dolman en Dominee Gremdaat veelvuldig bezigen.