Paus Franciscus draagt voor het eerst mis op in Irak

BAGDAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft voor het eerst op Iraakse bodem een publieke mis opgedragen in de St. Jozef-kathedraal in Bagdad. Dat gebeurde zaterdag in het bijzijn van een beperkt aantal gelovigen en gezagsdragers, vanwege het coronavirus. De historische gebeurtenis vond plaats omringd door zware veiligheidsmaatregelen.

De mis vormde het sluitstuk van de tweede dag van zijn vierdaagse bezoek aan Irak. Eerder op de dag bracht hij in Najaf een bezoek aan de geestelijk leider van de sjiieten in Irak, de ayatollah Ali al-Sistani. De 84-jarige paus en zijn gastheer spraken elkaar in de sjiitische bedevaartsplaats, waar de zes jaar oudere ayatollah woont.

De geestelijk leider vertelde paus Franciscus dat de christenen in zijn land "in vrede en veiligheid moeten kunnen leven, met de volledige grondrechten zoals alle Irakezen". In Irak wonen naar schatting 450.000 christenen op een bevolking van 38 miljoen mensen.

Abraham

De paus bracht daarna een bezoek aan Ur, de geboorteplaats van Abraham, die in het christelijke, joodse en islamitische geloof een centrale rol speelt. "Hier begon het allemaal", zei hij in de geboorteplaats van Abraham, beschouwd als de aartsvader van de diverse religies. De paus sprak daar met vertegenwoordigers van de geloofsstromingen in Irak.

Franciscus riep op tot eenheid en tot een dialoog tussen de religies. "Vijandigheid, extremisme en geweld zijn niet in een religieus hart geboren: zij zijn het verraad van de religie", aldus de paus. "Wij gelovigen kunnen niet zwijgen als terrorisme door religie wordt misbruikt. We worden ondubbelzinnig ertoe opgeroepen alle misverstanden uit de wereld te helpen. Laat ons niet toestaan dat het licht van de hemel wordt overschaduwd door de wolken van haat."