Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

De paus sprak woensdag Poolse gelovigen over de recente herdenking van Aktion Reinhard door een katholieke universiteit in Polen. "Moge de herinnering aan deze vreselijke gebeurtenis bij iedereen intenties en acties van vrede opwekken", zei hij. De paus verklaarde vervolgens dat "de geschiedenis zich nu herhaalt", waarbij hij verwees naar de oorlog in Oekraïne.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk uit in toenemende mate kritiek op Rusland voor de inval in Oekraïne, wat protest uit Moskou oplevert. Vorige maand vergeleek hij het leed in Oekraïne met de "verschrikkelijke genocide" in de jaren dertig, toen Sovjetleider Jozef Stalin in Oekraïne opzettelijk een hongersnood veroorzaakte. De gebeurtenis staat ook bekend als de Holodomor.

De paus heeft heeft sinds het uitbreken van de oorlog eind februari meermaals bemiddeling van het Vaticaan aangeboden. Daar is tot heden geen gebruik van gemaakt.