Peking: NAVO overdrijft Chinese dreiging

PEKING (ANP/RTR/AFP) - Peking beschuldigt de NAVO van het overdrijven van de Chinese dreiging en het "creëren van een confrontatie". Het land reageert daarmee op de belofte van de westerse bondgenoten om samen te werken om de uitdagingen van het Chinese beleid het hoofd te bieden.

NAVO-leiders lieten maandag weten dat ze hun krachten bundelen tegen de "systeemuitdagingen" die het Chinese beleid met zich meebrengt. In een intentieverklaring zeiden de leiders dat de steeds nadrukkelijker acties van China bij het opbouwen van een nucleair arsenaal en ruimte- en cyberoorlogscapaciteiten de internationale orde bedreigen.

In een boze reactie riep de Chinese Missie bij de Europese Unie de NAVO op "de ontwikkeling van China rationeel te bekijken, te stoppen met het overdrijven van verschillende vormen van 'Chinese dreigingstheorie' en de legitieme belangen en wettelijke rechten van China niet te gebruiken als excuses voor het manipuleren van groepspolitiek en het kunstmatig creëren van confrontaties".

Koude Oorlog-mentaliteit

De beschuldigingen van de NAVO zijn volgens de Chinezen "laster van China's vreedzame ontwikkeling, een verkeerde inschatting van de internationale situatie en zijn eigen rol". Ze beschouwen het ook als "de voortzetting van een Koude Oorlog-mentaliteit".

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat de bondgenoten zullen proberen samen te werken met China over mondiale kwesties zoals klimaatverandering, maar hij veroordeelt de steeds dominantere houding van Peking in andere kwesties.