Persian Lessons grote winnaar Film by the Sea-prijzen

De Russisch-Wit-Russische film Persian Lessons is de grote winnaar van de Film by the Sea-prijzen. Jaarlijks worden op het Zeeuwse festival prijzen uitgereikt voor films en literatuur.

Persian Lessons won de Film en Literatuur Award, de belangrijkste prijs van het festival. De film gaat over de Antwerpse joodse Gilles die in 1942 door de Duitsers wordt opgepakt en naar een concentratiekamp in Duitsland wordt gestuurd. Hij ontsnapt daar aan door zich voor te doen als Iraniër. De film is geregisseerd door Vadim Perelman.

Andere winnaars van het festival zijn de films Petite Maman, Kim Ji-young, Born 1982 en Sun Children. Die laatste werd gekozen door de jongerenjury, wat een belangrijk aspect van het festival is. Door het betrekken van jongeren bij het selecteren van de winnaars wil de organisatie hen enthousiaster maken over film.

Sinds 1999 bestaat het festival Film by the Sea. Eerst begon het als kleinschalig Zeeuws evenement, maar inmiddels is het het vierde filmfestival van Nederland. Films uit alle genres en landen kunnen meedingen in de prijzen.