Personeel KLM vraagt met klem om ontheffing voor coronasneltest

DEN HAAG (ANP) - Vliegend personeel van luchtvaartmaatschappij KLM wil een ontheffing van de verplichte sneltest die gaat gelden voor alle mensen die naar Nederland reizen. Cabinevakbond VNC, de grootste bij KLM, heeft daar bij de Tweede Kamer op aangedrongen. Als de vrijstelling niet wordt verleend, dan dreigt het einde van de maatschappij, zo klinkt het.

KLM zei eerder dat het onmogelijk wordt om nog intercontinentale vluchten uit te voeren door de verplichte sneltest die iedereen die naar Nederland vliegt moet overleggen. Als ook vliegend personeel zo'n test moet doen, loopt de luchtvaartmaatschappij het risico dat werknemers achterblijven. KLM heeft al aangegeven crews niet in het buitenland achter te zullen laten.

Bij de invoering van de strengere regels komen volgens de maatschappij vanaf vrijdag alle intercontinentale vluchten op losse schroeven te staan. KLM voert nu wekelijks ongeveer 270 vluchten uit, waar ook vrachtvluchten voor medische goederen deel van uitmaken. Die zijn door de strenge maatregelen praktisch niet meer haalbaar, net als repatriëringsvluchten.