Peruaanse presidentskandidate Fuijimori blijft op vrije voeten

LIMA (ANP) - De Peruaanse presidentskandidate Keiko Fujimori hoeft niet opnieuw de gevangenis in. Een rechter wees maandag het verzoek van de officier van justitie af om haar vrijstelling op te schorten, meldt radiostation RPP. Justitie had daarom gevraagd omdat ze zich niet aan de voorwaarden van haar vrijlating zou hebben gehouden. De rechter waarschuwde Fujimori echter zich in de toekomst strikt aan de eisen te houden. De officier van justitie kondigde aan in beroep te gaan.

De dochter van voormalige heerser Alberto Fujimori (1990-2000) wordt onderzocht vanwege corruptie. Ze zou steekpenningen hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht om verkiezingscampagnes te financieren. Ze heeft de afgelopen jaren meerdere keren in voorarrest gezeten. Ze kwam vrij op voorwaarde dat ze geen contact opneemt met medeverdachten en getuigen in de lopende procedures, maar volgens justitie zou Fujimori dat wel hebben gedaan.

Twee weken na de presidentsverkiezingen in Peru is de winnaar nog steeds niet bekend. De linkse kandidaat Pedro Castillo ligt net voor op Fujimori nadat alle stemmen zijn geteld. Beide kampen hebben echter beschuldigingen van manipulatie geuit en moties ingediend om bepaalde stemmen te schrappen. Uiteindelijk zal waarschijnlijk in de rechtbank worden beslist wie de nieuwe president van het land wordt.