Peruaanse zorgwerkers vast die coronapatiënten lieten betalen

LIMA (ANP) - De autoriteiten in Peru hebben woensdag negen zorgmedewerkers gearresteerd die ernstig zieke coronapatiënten duizenden dollars lieten betalen voor een ziekenhuisbed in een openbaar ziekenhuis tijdens de pandemie.

De Peruaanse officier van justitie, Reynaldo Abia, vertelde dat de beheerder van het openbare ziekenhuis Guillermo Almenara Irigoyen in hoofdstad Lima één van de gearresteerden is.

De fraude kwam aan het licht nadat een man, wiens broer in ruil voor een bedrag van 82.000 Peruviaanse sol (ruim 17.600 euro) werd opgenomen in het ziekenhuis, zijn beklag deed bij de politie.

De Peruaanse minister van Volksgezondheid, Óscar Ugarte, vertelde journalisten dat er forse straffen uitgedeeld zullen worden. "Dit is volkomen verwerpelijk", zei hij in een reactie op de arrestaties. "We kunnen niet onderhandelen met mensenlevens."

De coronapandemie heeft in Peru al voor meerdere corruptieschandalen gezorgd, zo diende de vorige minister van Volksgezondheid zijn ontslag in nadat duidelijk werd dat sommige topfunctionarissen onterecht voorrang kregen bij een vaccinatie.