Peter R. de Vries: BN’ers moeten niet pronken met dure spullen

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vindt dat BN'ers op sociale media en in televisie-uitzendingen niet teveel moeten pronken met hun dure gadgets. Dat stelde hij maandag in RTL Boulevard, in reactie op de gewelddadige overval op het huis van PSV-spits Eran Zahavi.

"Misdadigers opereren als eksters", aldus De Vries. "Ze gaan af op iets dat glimt als je ze er op attendeert." Zahavi plaatst vaak foto's met zijn gezin op sociale media. Maar op deze foto's is ook te zien dat de voetballer meerdere dure horloges bezit.

"Dat ziet de onderwereld ook. En normaal gesproken kan iemand maar één horloge tegelijkertijd om hebben. Dat betekent dus dat er zes, zeven horloges thuis liggen. En je kan ook achterhalen wanneer hij aan het voetballen is en dus niet thuis is."

René van der Gijp

Het viel De Vries ook op dat voetbalanalist René van der Gijp vaak in de uitzending dure horloges draagt. "Dat valt op", aldus de misdaadjournalist. Van der Gijp werd vorig jaar na een uitzending van Veronica Inside bij zijn huis aangevallen. Hij had op dat moment een peperdure Rolex om zijn pols.

De Vries merkt op dat deze modus operandi in diverse Europese landen al is gehanteerd. "Het is een geijkte werkwijze van criminelen geworden: het is in Frankrijk gebeurd, het is in Engeland gebeurd en het is in Italië gebeurd."