Petitie spelersvakbond VVCS over WK in Qatar

HOOFDDORP (ANP) - Spelersvakbond VVCS overhandigt donderdag aan voetbalbond KNVB een petitie waarin honderden profvoetballers uit de Nederlandse competities een oproep doen via wereldvoetbalbond FIFA druk uit te oefenen op de regering van Qatar. In het land dat volgend jaar het WK voetbal organiseert worden de mensenrechten geschonden, onder meer bij de werkomstandigheden van gastarbeiders die aan de bouw van de stadions werken.

Via de VVCS vragen de voetballers de KNVB en FIFPro, als wereldwijde vakbond van de spelers, om al het mogelijke te doen om de FIFA invloed te laten uitoefenen op de regeringsleiders in Qatar. De in Nederland actieve profs en andere in het voetbal werkzame leden van de VVCS vinden bovendien dat de FIFA een fonds zou moeten vormen waaruit de families van de overleden arbeiders financieel ondersteund kunnen worden.

De VVCS liet al weten dat secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB blij is met de betrokkenheid van de VVCS-leden en hun steun aan het initiatief "Football supports Change" van hun collega’s van het Nederlands elftal. Hij zegde toe dat de KNVB in gesprekken met de FIFA haar uiterste best zal doen om de gewenste druk uit te laten oefenen.