Pfizer belooft regering VS meer doses coronavaccin in eind mei

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer heeft de productie van de coronavaccins die het met BioNTech heeft ontwikkeld "opgeschroefd", stelt Pfizer-topman Albert Bourla op Twitter. Volgens Bourla kan Pfizer zo'n 10 procent meer doses coronavaccin aan de Verenigde Staten leveren voor eind mei dan gepland was.

Bourla zei dat er eind volgende maand daarmee zo'n 220 miljoen doses geleverd kunnen worden. De doelstelling van 300 miljoen doses in eind juli, kan al twee weken eerder worden gehaald, schreef Bourla erbij.

Het nieuws van de productiemeevaller bij Pfizer komt op dezelfde dag waarop de Amerikaanse autoriteiten bekendmaakten voorlopig niet meer gebruik te maken van het Janssen-vaccin. Bij zes vrouwen tussen de 18 en 48 jaar zou een zeldzaam soort bloedstolsel hebben opgetreden na inenting met het Janssen-vaccin. Een van die zes vrouwen overleed, en een ander verkeert in kritieke toestand.

Het Witte Huis stelde naar aanleiding van de tegenvaller rond het Janssen-vaccin dat die geen "aanzienlijk effect" zal hebben op de vaccinatiestrategie in 's werelds hardst door de pandemie getroffen land. Bijna de helft van de Amerikaanse volwassenen heeft inmiddels minstens één inentingsprik gehad.

De coördinator van de coronataskforce van het Witte Huis, Jeff Zients, zei dat de VS geen last zullen hebben van het stilleggen van de inentingen met het Janssen-vaccin vanwege grote overschotten van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. President Joe Biden heeft beloofd dat elke volwassen Amerikaan eind mei voor een prik in aanmerking komt.