Pfizer profiteert van onzekerheid over andere coronavaccins

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer profiteert optimaal nu er vragen zijn gerezen over de veiligheid van andere coronavaccins. De dag waarop de Verenigde Staten hebben bekendgemaakt vaccinaties met het vaccin van Johnson & Johnson (J&J) tijdelijk te staken, liet Pfizer weten door dat land bestelde vaccins eerder dan gepland te kunnen leveren. Een dag later kon het ook de Europese Unie goed nieuws verkondigen.

Pfizer en partner BioNTech zijn druk bezig met het opvoeren van de productiecapaciteit. De twee bedrijven konden dan ook al verschillende keren hun productiedoel voor dit jaar verhogen. Dat staat inmiddels op 2,5 miljard vaccins dit jaar. Topman Ugur Sahin van BioNTech zei vorige maand dat er nog verdere ruimte voor verhoging is.

Dat opvoeren van de productie maakt het voor het bedrijf mogelijk om sneller aan zijn verplichtingen te voldoen en daar goede sier mee te maken. Dat levert nu al lof op van de Europese Unie. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei woensdag dat Pfizer/BioNTech "zich heeft bewezen als een betrouwbare partner".

MRNA-techniek

Op dat vertrouwen kan het bedrijf ook op langere termijn blijven teren. De EU onderhandelt momenteel over de levering van nog eens 1,8 miljard doses in 2022 en 2023.

De Europese Unie lijkt sowieso overtuigd van de mRNA-techniek waar het vaccin van Pfizer op is gebaseerd. Ook de vaccins van Moderna en het aankomende vaccin van CureVac maken gebruik van die techniek.