Philips daalt op lagere beurs na kwartaalresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips werd maandag lager gezet op de Amsterdamse beurs na publicatie van de resultaten. Het zorgtechnologiebedrijf had het afgelopen kwartaal last van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. Daarnaast kampt het concern nog steeds met een grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.

Met een koersverlies van 0,9 procent behoorde Philips tot de grootste dalers bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Topman Frans van Houten waarschuwde dat de "verhevigde wereldwijde problemen in de toeleveringsketen" ertoe leiden dat het langer duurt voordat Philips orders kan vullen. Hij verwacht dat deze tegenwind in het vierde kwartaal zal aanhouden. Ook is Philips in de Verenigde Staten begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu, waarin schuim zit dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

De markten verwerkten daarnaast een tegenvallende groei van de Chinese economie in het derde kwartaal. De op een na grootste economie ter wereld kampte afgelopen kwartaal met stroomuitvallen door energietekorten, toeleveringsproblemen en lokale uitbraken van het coronavirus en kende de traagste groei in een jaar tijd. De productie van de omvangrijke industrie in het land viel in september eveneens lager uit dan verwacht, terwijl de winkelverkopen een sterker dan verwachte stijging lieten zien.

ASML

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 795,32 punten. Vrijdag sloot de hoofdindex voor het eerst sinds 23 september weer boven de 800 punten. De MidKap daalde ook 0,6 procent, tot 1065,74 punten. Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent. De CAC40-index in Parijs zakte 0,8 procent. De Franse luxegoederenconcerns LVMH, Kering en Hermès, die veel producten verkopen in China, verloren tot 3 procent door de tegenvallende economische groei van het land.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden onderaan in de AEX met minnen tot 2,1 procent. ING en verzekeraar Aegon gingen aan kop met plussen tot 0,6 procent. Bij de kleinere bedrijven zakte Vivoryon 1,9 procent. Het biotechbedrijf waarschuwde dat het nog maar tot midden 2022 voldoende geld heeft om de activiteiten voort te kunnen zetten. Eerder rekende het bedrijf erop tot in het tweede kwartaal van 2023 voldoende middelen te hebben.

De euro was 1,1579 dollar waard, tegen 1,1599 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 83,17 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 85,45 dollar per vat.