Pia Douwes na drie jaar weer op Nederlandse podia: heel spannend

Pia Douwes vindt het "heel spannend" dat ze binnenkort weer oog in oog met het Nederlandse theaterpubliek staat. De 57-jarige musicalactrice speelt vanaf september de hoofdrol in The Prom. "Ik heb drie jaar niet kunnen zingen, dus het is ook de eerste keer dat ik weer zing", zegt Douwes donderdag tijdens de eerste repetitiedag van de voorstelling tegen het ANP.

Toen de vader van Douwes in maart 2019 overleed, verloor de musicalster haar stem en moest daardoor haar werk de afgelopen jaren neerleggen. In The Prom, een musical over een lesbisch stel dat niet samen naar het eindfeest van hun school mag, maakt Douwes haar comeback op de Nederlandse planken. "Ik verheug me erop", aldus Douwes. "Ik merk ook dat het plezier en de zin is teruggekomen. Bovendien begint mijn stem ook weer terug te komen. Ik verheug me op het weerzien met het Nederlandse publiek, maar tegelijkertijd vind ik het ook spannend."

Meryl Streep

Douwes hoefde niet lang na te denken over het aannemen van de rol die ze speelt. Ze kruipt in de huid van Dee Dee Allen, een uitgerangeerde Broadway-ster die eigenlijk vooral zelf weer in de picture wil komen. "Voordat ik ja zei heb ik de film gekeken. Het feit dat Meryl Streep in zo'n film zit, dan weet je al dat het kwaliteit en humor heeft. Anders zou zij dat niet doen", legt Douwes uit. "Ik ging deels op haar keuze af, om ja te zeggen."

Daarnaast vindt Douwes het belangrijk dat stukken waarin ze speelt een "message" hebben. "Inclusiviteit vind ik erg belangrijk en bij The Prom is dat verpakt in een soort feestje. Als we bij kunnen dragen aan het toenemen van tolerantie richting de lhbti-gemeenschap vind ik dat wel belangrijk."

Grote naam

Hans Cornelissen, producent van The Prom, vindt het "heel bijzonder" om met Douwes te mogen werken. "Zij is internationaal gezien wel de meest succesvolle musicalartieste uit Nederland. Ze is in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk een enorme ster. Het is echt een internationaal indrukwekkende grote naam."

The Prom vertelt het verhaal van Emma, die met haar vriendin Alyssa naar het eindbal van haar conservatieve school wil. Daar wordt door een homofobe ouder in de ouderraad een stokje voor gestoken. Vier uitgerangeerde Broadway-sterren besluiten Emma na een onlineoproep te helpen. In eerste instantie is hun intentie vooral om hun eigen imago op te poetsen en weer in the picture te raken. Uiteindelijk zien zij in dat er meer is in het leven dan roem en helpen zij Emma om haar droom uit te laten komen. The Prom gaat op 26 september in première in het Luxor Theater in Rotterdam. Daarna is de voorstelling in meerdere theaters in Nederland te zien.