Pieter Klein wordt nieuwe hoofdredacteur van Nieuwsuur

HILVERSUM (ANP) - Onderzoeksjournalist Pieter Klein maakt de overstap van RTL Nieuws naar Nieuwsuur, zo maakten hij en Nieuwsuur vrijdagmiddag bekend. Hij volgt in februari Joost Oranje op als hoofdredacteur. Oranje gaat aan de slag als coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws.

Klein was elf jaar werkzaam als adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. Samen met Trouw-journalist Jan Kleinnijenhuis beet hij zich de afgelopen jaren vast in het dossier van de toeslagenaffaire, wat tot talloze onthullende publicaties leidde. De twee journalisten wonnen voor hun onderzoek de journalistieke prijs De Tegel en werden samen uitgeroepen tot Journalist van het Jaar.

Klein zegt dat het "hoofdredacteurschap van Nieuwsuur nu voelt als een logische stap. Ik hoop bij te dragen aan waar mijn hart ligt: de precisiejournalistiek, waarmee Nieuwsuur naam heeft gemaakt. Diepgravend onderzoek dus en relevante verdieping. Kritisch, open en onbevangen." Tegelijkertijd zegt hij dat het hem pijn doet afscheid te nemen van RTL Nieuws, waar hij onder meer als chef van de politieke redactie werkte.

Hij gaat 1 februari aan de slag. Klein vormt dan samen met Judith Pennarts en Lotte Ragut de hoofdredactie van Nieuwsuur.