Pieter van der Wielen wil graag lange interviews op tv doen

Journalist Pieter van der Wielen zou heel graag langere interviews voor televisie maken. Dat vertelde hij zondag op NPO Radio 1. Hij reageerde daarmee op een enquête van dagblad Trouw, waaruit bleek dat lezers hem een van de geschikte kandidaten vinden om Zomergasten over te nemen. Presentator Janine Abbring kondigde onlangs aan na zes seizoenen te stoppen.

Van der Wielen wil geen antwoord geven op de vraag of hij zichzelf als goede kandidaat ziet. De presentator stapte onlangs over van de VPRO naar NRC, waar hij nu podcast-interviews maakt. "Maar een langer gesprek is wel echt iets dat bij mij past", erkent hij. "En het is iets dat je niet heel veel op tv ziet. Een langer gesprek werkt ook niet per definitie op tv."

De journalist presenteerde bijna negen jaar op NPO Radio 1 het nachtprogramma Nooit meer slapen, waarin hij een uur met bekende mensen uit de media- en cultuurwereld praatte. Sporadisch was Van der Wielen ook op televisie te zien. Zo werkte hij een paar maanden mee aan de talkshow Op1. "Ik wil heel graag televisie doen, maar wel als ik het idee heb dat het leuk of goed wordt", legt hij uit. "Ik ben vaak in iets gelazerd of in een format geflikkerd dat niet zo leuk werd. En dan werd ik zelf ook niet zo leuk. Dan was ik meer een functionaris, of een verlengstuk van iets of iemand."