‘Piloot’ Ibrahimovic draagt titel Milan op aan overleden Raiola

REGGIO EMILIA (ANP) - Zlatan Ibrahimovic heeft de eerste landstitel van AC Milan in elf jaar opgedragen aan zijn overleden zaakwaarnemer Mino Raiola. De invloedrijke voetbalmakelaar, opgegroeid in Haarlem, overleed eind vorige maand op 54-jarige leeftijd. "Ik draag dit kampioenschap op aan Mino. Dit is de eerste prijs die ik zonder hem win", zei Ibrahimovic. "Hij was het die 2,5 jaar geleden zei dat ik moest teruggaan naar AC Milan, om de club terug te brengen naar waar die hoort. Volgens Mino was ik de enige die dat kon doen."

De 40-jarige Zweed maakte dat waar. Vooral dankzij de doelpunten van Ibrahimovic vond Milan de afgelopen twee jaar weer de aansluiting met de top van de Serie A. Vorig seizoen moest de rood-zwarte brigade uit Milaan de landstitel aan stadgenoot Internazionale laten, maar dit seizoen werd Milan voor het eerst sinds 2011 landskampioen. "Toen ik terugkeerde, beloofde ik iedereen dat we de 'Scudetto' zouden winnen en dat Milan zou terugkeren waar het hoort: in de top. Ik heb mijn belofte waargemaakt", zei Ibrahimovic na de zege in de laatste speelronde bij Sassuolo (0-3), waarmee de ploeg van trainer Stefano Pioli de landstitel (Scudetto) binnenhaalde.

Mede vanwege blessures was de rol van Ibrahimovic op het veld dit seizoen beperkt. In 23 wedstrijden, waarvan ruim de helft als invaller, maakte hij acht doelpunten. "Dit team had een piloot nodig. Dat ben ik geworden", zei de oud-Ajacied.