Platform tegen tijgermuggen wil handhaving bij bandenbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Het platform Stop invasieve exoten wil dat staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid optreedt tegen bandenbedrijven waar tijgermuggen zijn aangetroffen. Het platform eist dat in een zaak waar de rechtbank in Amsterdam zich maandag over buigt. Het platform strijdt al jaren tegen onder meer de Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen.

Volgens het platform liften eitjes van de exotische muggen mee in natte autobanden, die worden geïmporteerd uit Aziatische gebieden. De eitjes hebben vocht nodig om uit te komen. Sinds 2018 is het wettelijk verplicht om banden droog te importeren en droog op te slaan, maar het platform denkt dat daar de hand mee wordt gelicht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA controleert ook niet scherp genoeg, aldus voorzitter Wilfred Reinholt van het platform.

Tijgermuggen kunnen virusziekten verspreiden zoals knokkelkoorts, zika en verschillende vormen van hersenontstekingen. De mug hoort niet in Nederland thuis en wordt bestreden als er ergens een kolonie opduikt. Maar bij bandenbedrijven waar af en toe muggen worden gevonden wordt niet opgetreden, stelt het platform. Tussen 2018 en 2021 zijn muggen aangetroffen bij bedrijven in Montfoort, Emmeloord, Lelystad, Almere, Hardenberg, Assen, Weert, Etten-Leur en Nijmegen. Bij controle door de NVWA gaven sommige bedrijven toe dat er soms natte banden binnenkwamen, maar dat ze dan maatregelen namen, zo blijkt uit de verslaglegging van de dienst.