Platini staat achter keuze van FIFA voor WK in Qatar

PARIJS (ANP) - Michel Platini staat nog steeds achter de keuze van de FIFA om het WK voetbal van 2022 aan Qatar toe te wijzen. "Arabische landen hebben zich al tien keer kandidaat gesteld voor het WK. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het voetbal dat zij ook een WK krijgen. Dat is precies waarom ik voor Qatar heb gestemd. Voorwaarde was wel dat het WK zou plaatsvinden in december, wat nu het geval is", zegt de oud-voorzitter van de UEFA in Die Welt.

Platini, ook oud-vicevoorzitter van de FIFA, doet zijn uitspraken zo'n twee weken nadat The Guardian heeft onthuld dat er 6500 buitenlandse arbeiders om het leven zijn gekomen bij de bouw van stadions voor het WK. Mensenrechtenorganisaties klaagden al over de slechte werkomstandigheden van buitenlandse arbeiders in Qatar.

De Franse oud-topvoetballer heeft evenmin spijt van de beslissing om het naar komende zomer verplaatste EK in twaalf landen te houden. "Dit EK zal het voetbal in Europa verder ontwikkelen want er zullen stadions worden gebouwd. Landen als Schotland, Ierland, Roemenië of Azerbeidzjan zullen er op een dag het EK kunnen organiseren", stelt hij.

Verdachte betaling

Platini werd in 2015 samen met FIFA-voorzitter Joseph Blatter geschorst vanwege een verdachte betaling van bijna 2 miljoen euro. Platini kon zich daardoor in 2016 geen kandidaat meer stellen voor het voorzitterschap van de FIFA. De schorsing van Platini werd gehalveerd van 8 naar 4 jaar.

Volgens de Fransman is hij nooit corrupt geweest. "Ik blijf tegen het onrecht strijden en zal nooit opgeven", stelt Platini die nog niet weet of hij nog terugkeert in de voetballerij. "Ik heb altijd gezegd dat ik al mijn opties op tafel laat. Maar ik moet ook iets vinden dat mij ligt. Nu geniet ik van de luxe om veel vrije tijd te hebben."