Ploumen volgt Asscher: alleen in kabinet met linkse partij erbij

DEN HAAG (ANP) - De PvdA zal alleen in een nieuw kabinet stappen als ook een andere linkse partij daar in meedoet. Lijsttrekker in spé Lilianne Ploumen volgt daarmee de koers die haar voorganger Lodewijk Asscher al in gang had gezet, zo werd duidelijk in haar eerste presentatie aan de pers maandag in Amsterdam. Het congres moet haar voordracht nog bekrachtigen.

Ploumen "acht het echt ondenkbaar dat de PvdA in een kabinet stapt zonder andere linkse partijen. En ik hoop vooral dat we met die linkse partijen samen een kabinet kunnen vormen en zo min mogelijk anderen nodig hebben." Ze denkt daarbij vooral aan de SP en GroenLinks, omdat die het dichtst bij de PvdA staan.

De kersverse leider van de sociaaldemocraten gaat de lijsttrekkers van die partijen, Lilian Marijnissen en Jesse Klaver, uitnodigen voor overleg. "We kennen elkaar natuurlijk, want ik zit al vier jaar in de Kamer. Maar het is ook een nieuw begin en het is goed om met elkaar te bespreken wat we samen kunnen doen, welke plannen we samen kunnen maken. Dus daar kijk ik naar uit." Maar anderen zijn ook welkom bij dat overleg, maakte Ploumen duidelijk.

Rechts beleid

Wat haar betreft heeft D66 in het kabinet "de afgelopen jaren natuurlijk gewoon een rechts beleid gevoerd." Ze wijst op het asielbeleid en de woningmarkt. In hun verkiezingsprogramma doen ze volgens Ploumen op het gebied van zorg "voorstellen die ik echt niet links kan vinden".

"We gaan straks natuurlijk samenwerken met andere politieke partijen en wat mij betreft moeten dat partijen zijn die zo links mogelijk van het midden zijn."