Poetin belooft extra geld voor kinderen in vergrijzend Rusland

MOSKOU (DPA) - President Poetin heeft in zijn jaarlijkse 'troonrede' in het Russische parlement extra steun toegezegd aan gezinnen met kinderen. Er komt een eenmalige uitkering van 10.000 roebel (108 euro) voor ieder kind in een gezin tot een bepaalde leeftijd. Het geld wordt in augustus overgemaakt, kort voor de Russische parlementsverkiezingen.

Rusland heeft al een maandelijkse kinderbijslag voor jonge kinderen, maar daar komt nu een kinderbijslag van ongeveer 60 euro per maand per kind bij voor de leeftijdsgroep 8 -16 jaar. Poetin heeft ook de bouw aangekondigd van 1300 scholen, goed voor een miljoen kinderen. Rusland kent al decennia nauwelijks enige bevolkingsaanwas. Dat wordt geweten aan het gebrek aan koopkracht bij veel echtparen. De vergrijzing dreigt een groot probleem te worden.

Vorig jaar kromp de bevolking zelfs met een half miljoen. Poetin wees daarom ook op het belang van coronavaccinaties. Hij wil dat de bevolking in de herfst groepsimmuniteit heeft verworven en dat kan volgens hem als de Russen zich maar laten vaccineren. Daar is momenteel ondanks de gevaren voor de volksgezondheid erg weinig animo voor