Poetin vervangt machtige procureur-generaal

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vervangt de machtige procureur-generaal Joeri Tsjajka. De 68-jarige Tsjajka was sinds 2006 de hoogste aanklager van Rusland. Het Kremlin meldt dat hij wordt overgeplaatst naar een "andere functie", zonder daarover in detail te treden.

Tsjajka opereert al tientallen jaren in het centrum van de macht. Hij deed van 1999 tot 2006 dienst als minister van Justitie. De anticorruptiegroep van Kremlincriticus Aleksej Navalni stelde in 2015 dat twee zonen van de topfunctionaris dankzij hun connecties op illegale wijze een vermogen hadden vergaard.

De procureur-generaal wordt naar verwachting opgevolgd door de 43-jarige Igor Krasnov, die een topfunctie heeft bij het Onderzoekscomité. Die organisatie voert strafrechtelijke onderzoeken uit en valt rechtstreeks onder de president. Poetin heeft Krasnov naar voren geschoven om Tsjajka op te volgen.

Tsjajka is niet de enige topfunctionaris die een andere functie krijgt. Een week geleden ruimde premier Dmitri Medvedev het veld. Hij werd vervangen door de technocraat Michail Misjoestin.