Poetin: we bouwen niet aan een militair bondgenootschap met China

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.

"We hebben niets te verbergen. Alles wat wij samen doen is bekend en iedereen kan dat zien, alles is transparant", aldus Poetin zondag. De president beschuldigde het Westen ervan wel een nieuwe "as" te willen bouwen. Hij vergeleek het met de samenwerking tussen Duitsland, Italië en Japan in de Tweede Wereldoorlog.

Die uitspraak past bij het beeld dat Rusland probeert te schetsen over Oekraïne. Dat land zou volgens de Russen worden geregeerd door nazi's. De inval van Rusland in Oekraïne zou ook alleen zijn gericht op het omver werpen van het regime. De oorlog duurt ondertussen meer dan een jaar.

Onder meer rond de stad Bachmoet wordt nog hevig gevochten. De Russen dachten eerder die stad al zo goed als overgenomen te hebben, maar het lukt de Oekraïners de laatste tijd steeds beter om stand te houden, zegt de legerleiding.