Politie München onderzoekt strafbaarheid ‘roekeloze’ parachutist

MÜNCHEN (ANP) - De politie van München onderzoekt of de parachutist die dinsdag vlak voor het begin van de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk landde op het veld van het stadion strafbare feiten heeft gepleegd. Overtreding van de luchtverkeerswet wordt onder meer genoemd.

De 38-jarige man was een activist van milieuorganisatie Greenpeace. Hij scheerde met behulp van een motor op zijn rug rakelings over het publiek en raakte verward in cameradraden. Er kwam wat puin naar beneden, waardoor twee mannen gewond raakten. Zij liggen in het ziekenhuis. De parachutist plofte met een flinke smak op het veld neer, niet ver van de zijlijn. Hij is na zijn landing gearresteerd.

"De politie van München benadrukt dat er geen enkel begrip is voor dergelijke onverantwoordelijke acties, waarbij mensenlevens aanzienlijk in gevaar zijn gebracht", aldus een verklaring. De Europese voetbalbond UEFA sprak van een "roekeloze en gevaarlijke" daad, terwijl de Duitse voetbalbond (DFB) de actie ook veroordeelde.

Greenpeace verontschuldigde zich en zei dat het niet de bedoeling was dat de man op het veld zou landen, maar dat hij een grote latex bal op het veld moest gooien als protest tegen toernooisponsor Volkswagen en vervolgens weer zou wegvliegen. "Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne", aldus de organisatie.