Politie Praag zegt voorbereid te zijn op komst fans Feyenoord

PRAAG (ANP) - De politie in de Tsjechische hoofdstad Praag staat met honderden mensen paraat om de voetbalwedstrijd tussen thuisclub Slavia Praag en Feyenoord in goede banen te leiden. Feyenoord neemt het donderdagavond in het Sinobo Stadion op tegen Slavia voor een wedstrijd in de poulefase van de Conference League.

Bij de wedstrijd, die om 18.45 uur begint, zijn zeker 3000 Nederlandse fans aanwezig. Zij hebben via de reguliere kanalen een kaart gekocht. Woensdagochtend druppelden de eerste supporters Praag al binnen. Verwacht wordt dat de meesten donderdag met zelf georganiseerd vervoer naar Tsjechië zullen afreizen.

De politie publiceerde dinsdag op Twitter een filmpje van persbureau Reuters van de rellen op de Coolsingel afgelopen vrijdag. "Wij verwachten de komst van ongeveer 3000 fans uit Nederland, van wie sommigen actief hebben deelgenomen aan de rellen in Rotterdam. Honderden politieagenten zullen derhalve bij de maatregelen worden betrokken, onder wie leden van het anticonflictteam," stond in de tekst bij het filmpje.

Union Berlin

De uitwedstrijd van Feyenoord eerder deze maand tegen Union Berlin verliep niet zonder problemen. Hoewel de Berlijnse politie sprak van een redelijk rustig verloop, werden in de dagen rond de wedstrijd 321 mensen, al dan niet preventief, aangehouden. Ook schilderden twee vandalen een stuk van de historische Berlijnse muur over met een Feyenoord-graffiti.

Hoeveel van de aangehouden personen Nederlanders waren, is niet bekend. Het ging volgens de politie voornamelijk om kleine vergrijpen zoals drugsbezit, het afsteken van vuurwerk, vernieling en belediging. Een deel van de aanhoudingen was preventief. In Berlijn waren ruim 5000 Nederlandse supporters aanwezig.

Boetes

In aanloop naar de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen Union werd het bestuur van de Duitse club een avond voor de wedstrijd aangevallen in een Rotterdams restaurant, vermoedelijk door Feyenoord-gezinde hooligans.

Feyenoord kreeg van de Europese voetbalbond UEFA dit seizoen al 277.875 euro aan boetes vanwege misdragingen van de supporters in verschillende stadions. Die werden onder meer uitgedeeld vanwege het afsteken van vuurwerk, het blokkeren van trappen en het "provocerend uiten van beledigende teksten".