‘Politie voorkwam aanvaringen tussen supporters rond klassieker’

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft in aanloop naar de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax op meerdere plaatsen in het land aanvaringen tussen "verschillende supportersgroepen" zondag weten te voorkomen. Dat zegt de Rotterdamse locoburgemeester Bert Wijbenga.

Volgens Wijbenga is op verschillende plaatsen in het land een stokje gestoken voor mogelijke confrontaties. Dat is volgens hem te danken een "een goede informatiepositie" van de politie en andere betrokken autoriteiten.

De klassieker is altijd gespannen, maar dit jaar al helemaal. Afgelopen week vonden er explosies plaats bij cafés in Rotterdam die vaak door supporters van Feyenoord bezocht worden en daarna ook bij een café van Ajax in Amsterdam. De ME moest zaterdag ingrijpen bij het trainingscomplex van Feyenoord waar supporters de politie bekogelden met onder meer vuurwerk.

Ook opperden politievakbonden bij hun achterban om tijdens de wedstrijd het werk stil te leggen, onder meer uit onvrede over de cao en werkdruk. De gemeente Rotterdam spande een kort geding aan om de staking te voorkomen maar na een toezegging van het kabinet tot nieuwe gesprekken met de bonden waren de acties van de baan.