Politie zet offensief in tegen cocaïnesmokkel

BREDA (ANP) - De politie is in West-Brabant, Zeeland, Rotterdam en Rotterdam een grote actie begonnen om de grootschalige import van cocaïne in containers met fruit aan te pakken. Zeker dertig verdachte fruitbedrijven worden uitgebreid gecontroleerd tijdens de actieweek die maandag is begonnen. Volgens de politie is het de start van een nieuwe aanpak.

Maandag viel een arrestatieteam een bedrijf in Kapelle binnen nadat vrijdag in de Antwerpse haven bijna 1500 kilo cocaïne was onderschept. Die zending was bedoeld voor het Zeeuwse bedrijf. De politie hield in Kapelle veertien verdachten uit Rotterdam, Goes, Middelburg, Hansweert, Amsterdam en Berkel-Enschot aan. Drie van hen hadden geen vaste woon- of verblijfplaats. De onderschepte cocaïne heeft een geschatte straatwaarde van zo’n 44 miljoen euro.

Onder de naam Project Piggyback werken Belastingdienst, douane, politie, verschillende gemeenten, de Kamer van Koophandel, de Federale Politie in België en de vier grootste Nederlandse banken samen om de verdachte fruitbedrijven onder de loep te nemen. Doel is vooral om informatie te verzamelen over criminele organisaties die misbruik maken van legale structuren om illegale praktijken uit te voeren. Zij faciliteren de import van grote hoeveelheden cocaïne naar Europa en maken gebruik van illegale geldstromen vanuit Europa naar Zuid-Amerika.

De politie verwacht niet direct grote partijen cocaïne te onderscheppen, maar denkt wel een beeld te krijgen van wat er speelt in die branche. ,,We steken als het ware een thermometer in onze zieke patiënt¨, aldus de politie.