Politiebonden praten verder met Grapperhaus over cao

DEN HAAG (ANP) - De politiebonden praten dinsdagmiddag verder met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de cao-onderhandelingen, de werkdruk van de politie en hun wens om met voorrang gevaccineerd te worden tegen corona.

Zondagochtend overwogen de politiebonden nog een staking tijdens de wedstrijd van Feyenoord en Ajax, om zo druk uit te oefenen. Het kabinet deed de vakbonden een handreiking tijdens een door de gemeente Rotterdam aangespannen kort geding, waarmee dat kort geding van de baan was.

De bonden spraken vervolgens zondagmiddag al met Grapperhaus tijdens een uur durende videovergadering. De minister en de bonden zitten al tijden in een impasse over een loonsverhoging. Vanuit de overheid is een verhoging met 1,3 procent aangeboden en twee eenmalige uitkeringen van 300 euro. De bonden willen een verhoging met 2,5 procent en twee eenmalige uitkeringen van 350 euro en 300 euro. Omdat het kabinet volgens de bonden niet is gekomen met "een acceptabele loonsverhoging" wordt er al maanden actiegevoerd. De nieuwe cao had januari van dit jaar moeten ingaan.

Bij de vorige cao-onderhandelingen voerde de politie stevig actie. De bonden dreigden toen zelfs met de zwaarste acties ooit: een heel weekeinde alleen nog bij echte nood uitrukken. Die gingen op het laatste moment niet door, in september 2018 werd toch nog een akkoord gesloten.

Het korps telt 63.000 fulltimebanen, waarvan ongeveer 50.000 operationeel. De politie is naar eigen zeggen de grootste werkgever van Nederland.