Politiek explosieve hongerstaking asielzoekers Brussel voorbij

BRUSSEL (ANP) - De hongerstaking van afgewezen asielzoekers in Brussel is voorbij. Ze gaan akkoord met het aanbod van de Belgische regering om nog eens te bekijken wie van hen er mogelijk toch in aanmerking komt om te mogen blijven.

Enkele honderden asielzoekers in de Begijnhofkerk weigerden al sinds eind mei om te eten in de hoop zo verblijfspapieren voor hen allemaal af te dwingen. Sinds vrijdag dronken sommigen ook niet meer. Veel hongerstakers gingen snel achteruit en sommigen dreigden te bezwijken. Dat laatste zou het einde van de regeringscoalitie betekenen, dreigden de Waalse sociaaldemocraten en groenen. Maar verantwoordelijk staatssecretaris Sammy Mahdi, een Vlaamse christendemocraat, gaf niet toe.

Er komt geen generaal pardon voor de groep, zegt Mahdi. Maar sommigen van hen mogen waarschijnlijk toch in België blijven. Er zijn uitzonderingen voor schrijnende gevallen mogelijk. En een aantal hongerstakers is zo verzwakt dat ze alleen al om die reden papieren kunnen krijgen.

Enkele tientallen deelnemers zijn afgelopen dagen in het ziekenhuis opgenomen. "Hopelijk houdt niemand hier blijvende letsels aan over", twittert Mahdi.