Pompeo: vertrek goed voor Turkije en Koerden

DUBAI (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is ,,ervan overtuigd'' dat het Amerikaanse besluit om zich terug te trekken uit Syrië goed zal zijn voor zowel Turkije als de Koerden.

Dat zei hij in na een gesprek met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu. ,,Wij erkennen het recht van het Turkse volk om hun land te verdedigen tegen terroristen, maar we weten ook dat degenen die al die tijd naast ons hebben gevochten, het verdienen om beschermd te worden", aldus Pompeo tegen verslaggevers.

Pompeo zei dat de speciale gezant voor Syrië, Jim Jeffrey, deze week naar Ankara afreist voor besprekingen. Als het aan de VS ligt neemt de VN het voortouw bij het beëindigen van het al acht jaar durende conflict in Syrië.

Koerdische groepen die delen van Noord-Syrië controleren vrezen een aanval uit Turkije door het terugtrekkingsbesluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Turkije ziet de Koerdische aanwezigheid dichtbij de grens als een veiligheidsdreiging.

Pompeo zei dat de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië een ,,tactische verandering" is en niets afdoet aan de bereidheid en het vermogen van de Verenigde Staten om terreurorganisatie islamitische Staat en Iran te bestrijden.