Poolse premier bindt niet in op EU-top over rechtsstaatruzie

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki lijkt vooralsnog niet in te binden in de ruzie met andere landen en EU-instellingen over de rechtsstaat in zijn land. Hij blijft bij zijn opvatting dat het Europees recht niet altijd voorrang heeft boven het nationale. Bij zijn aankomst in Brussel voor de top van de 27 EU-leiders betoogde hij uitvoerig dat Polen niet accepteert dat de Europese Commissie of het Europees Hof van Justitie altijd het laatste woord heeft in de EU.

Volgens Morawiecki heeft hij "geen verschil van opvatting" met andere EU-landen als het om de principes van de rechtsorde gaat. De rechtsstaatkwestie komt aan de orde op de top.

Volgens bondskanselier Angela Merkel is het EU-recht de kern van het bestaan van de Europese Unie. Maar escalatie van de ruzie "is niet de oplossing van het probleem", zei ze bij aankomst, vlak na Morawiecki. Ze wees erop dat het conflict "een achterliggend probleem" blootlegt, namelijk dat niet alle 27 EU-landen op dezelfde manier aankijken tegen de mate waarin de unie steeds hechter zou moeten worden.