Pootjebaden in hele Rivierengebied afgeraden wegens blauwalg

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland raadt pootjebaden en zwemmen af in sloten, vaarten en kanalen in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Altena. Het schap waarschuwt dat blauwalg is opgedoken in het Maas-Waalkanaal en in de Maas. Met dat water worden de watergangen in het hele Rivierengebied op peil gehouden nu het zo droog is. De blauwalg kan zich daardoor vele kilometers ver verspreiden.

Blauwalg duikt op bij warm weer en lage waterstanden. Wie in contact komt met blauwalg kan hoofdpijn, maag- en darmklachten en geïrriteerde ogen krijgen. Soms treden nog ernstiger klachten op. Blauwalg vormt meestal een vieze laag op het water, maar het kan ook aanwezig zijn zonder dat het al te zien is, aldus het schap. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalg, dus Rivierenland adviseert om honden ook uit het water te houden.

Blauwalg groeit op dit moment op veel meer plaatsen in het land. De provincies en de waterschappen laten dagelijks op de site zwemwater.nl weten waar blauwalg is aangetroffen in zwemplassen. Bij blauwalg of een andere waterziekte wordt een zwemverbod ingesteld.