Poppodia en Binnenhof kleuren rood voor culturele sector

Poppodia en theaters slaan opnieuw alarm. Deze keer doen ze dat niet alleen, maar samen met gemeentehuizen en overheidsgebouwen. Onder andere Paradiso, Tivoli, maar ook het Binnenhof kleuren dinsdagavond rood om aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin de culturele sector zich bevindt.

Om 21:00 uur gaan de rode lampen voor de actie Red Alert branden, tot 23:55 uur. De eindtijd is symbolisch: volgens de initiatiefnemers is het nu echt vijf voor twaalf. In totaal lichten ruim tachtig gebouwen rood op, waaronder het stadhuis in Delft, het Provinciehuis in Zwolle en het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam.

De actie moet aan de politiek duidelijk maken dat de culturele sector het zonder steun niet gaat redden. Het gemiddelde omzetverlies komt uit op zo'n 85 procent en veel mensen verliezen hun baan. Daarom vindt de organisatie dat de steunpakketten moeten worden voortgezet. De actie is een Brits initiatief, en wordt in meerdere landen opgepikt. In Nederland neemt Vereniging Technisch Toeleverancier Evenementen (VTTE) het voortouw.