Popsector: nieuwe maatregelen economisch niet rendabel

De nieuwe maatregelen die het kabinet dinsdagavond vermoedelijk gaat aankondigen voor de culturele sector maken het voor een deel daarvan "haast onmogelijk iets zinnigs te ondernemen", stelt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De concerten en evenementen die georganiseerd kunnen worden, zullen volgens de branchevereniging, die locaties als 013, Doornroosje, Effenaar, TivoliVredenburg en Paradiso vertegenwoordigt, veelal economisch niet rendabel zijn.

In de persconferentie wordt waarschijnlijk duidelijk dat theaters en poppodia tot 22.00 uur open mogen. Bij evenementen met toegewezen zitplaatsen mogen maximaal 1250 mensen naar binnen. Zij moeten wel 1,5 meter afstand houden.

"Voor poppodia en festival- en evenementenorganisatoren is het onmogelijk om op deze manier op een bedrijfseconomisch gezonde manier artiesten te presenteren aan het publiek", zegt Schans in een reactie op de aangekondigde versoepelingen. "Het leeuwendeel van de omzet wordt gegenereerd tussen 22.00 en 04.00 uur. Daarnaast hebben organisaties gemiddeld een zaal- of terreinbezetting van 90 procent nodig om uit de kosten te geraken. Hier en daar zal er wel programma worden gepresenteerd, maar dat zal in hoge mate verlieslijdend zijn."

Net als andere partijen binnen de cultuursector eist ook Schans een toekomstvisie van het kabinet. "Er moet nu echt heel snel een plan komen waarin wordt uitgelegd hoe en wanneer we op korte termijn 100 procent, en zonder beperkingen, open kunnen en open kunnen blijven", aldus de VNPF-directeur, die als uiterste datum 1 maart noemt.