Portret Matthijs van Nieuwkerk blijft in Beeld & Geluid hangen

Het portret van Matthijs van Nieuwkerk blijft hangen aan de Wall of Fame van het instituut Beeld & Geluid, ondanks DWDD-gate. Dat heeft een woordvoerder desgevraagd aan het ANP laten weten.

De Wall of Fame bestaat uit portretten van iconische radio- en televisie-coryfeeën. Er hangen portretten van mensen als Mies Bouwman, Van Kooten & De Bie, Sonja Barend, André van Duin, Tineke de Nooij en Felix Meurders. Van Nieuwkerk werd eind 2020 toegevoegd aan de galerij.

"De reden dat hij daar hangt is dat hij de Ere Zilveren Nipkowschijf heeft gewonnen", laat een woordvoerder van Beeld & Geluid weten. "De prijs wordt hem niet ontnomen, dus zijn plek bij ons ook niet." De voormalige BNNVARA-coryfee kreeg in 2020 de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn cruciale betekenis voor de Nederlandse televisie. "Eens gegeven, blijft gegeven", oordeelde de jury na de onthullingen over Van Nieuwkerk in de Volkskrant.

De krant sprak met zeventig oud-redacteuren van het programma DWDD, dat Van Nieuwkerk vijftien jaar presenteerde. Hieruit bleek dat hij doorlopend redacteuren en medewerkers terroriseerde en kleineerde. BNNVARA en Van Nieuwkerk hebben de samenwerking inmiddels verbroken en de Top 2000 Quiz, die Van Nieuwkerk elk jaar presenteerde, is gecanceld.

MORES, het meldpunt voor ongewenst gedrag in de entertainmentsector, heeft inmiddels vele tientallen meldingen ontvangen van soortgelijke praktijken, zowel bij radio- als tv-programma's bij zowel commerciële als publieke zenders. De NPO heeft een groot onderzoek aangekondigd naar de angstcultuur in Hilversum.