Positieve handelsdag op beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met mooie winsten gesloten, mede geholpen door de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt. Verder verwerkten beleggers een miljardenbod op de London Stock Exchange (LSE) door de uitbater van de beurs in Hongkong. Op het Damrak maakte nieuwkomer Prosus een sterk debuut.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent hoger op 573,17 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 833,56 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1 procent.

Beursbedrijf LSE won bijna 6 procent. De Hongkongse beurs biedt in totaal ruim 33 miljard euro op zijn Londense branchegenoot. Andere Europese beursuitbaters zoals Euronext (plus 0,7 procent) en Deutsche Börse (plus 0,9 procent) bewogen ook op het overnamenieuws in de sector.

De koers van Prosus sloot op 74,19 euro. De referentiekoers van de consumententechnologietak van de Zuid-Afrikaanse techreus Naspers bedroeg 58,70 euro per aandeel. Er werden geen nieuwe aandelen uitgegeven bij de beursgang. Met een marktwaarde van zo'n 120 miljard euro behoort Prosus meteen tot de grootste bedrijven op het Damrak. Moederbedrijf Naspers is genoteerd in Johannesburg.