Positiviteit en inclusiviteit centraal bij London Fashion Week

Modeminnende Britten komen vanaf vrijdag weer helemaal aan hun trekken tijdens de Fashion Week in Londen. Tientallen designers tonen tot en met dinsdag de mooiste stukken uit hun herfst- en wintercollectie. De modeweek, die jaarlijks in het voor- en najaar wordt georganiseerd, staat in het teken van positiviteit en inclusiviteit. Op verschillende manieren wordt aandacht besteed aan die thema's.

In The Store X, het kloppende hart tijdens de Fashion Week, wordt een tentoonstelling over positieve mode gehouden. Daar zien bezoekers hoe in de industrie wordt gewerkt aan onder meer het milieu en duurzaamheid. Ook vinden er naast de modeshows verschillende presentaties plaats over onder meer diversiteit.

Talloze ontwerpers zijn de komende dagen weer van de partij. Zo staan grote namen als Tommy Hilfiger, Burberry, Christopher Kane, Mulberry, Victoria Beckham en Vivienne Westwood op het affiche. Daarnaast tonen ook opkomende designers als Nensi Dokoja, Goom Heo, Wen Pan en Ancuta Scra de mooiste items uit hun najaarscollecties.

Prijzen

Tussen de catwalkshows door worden er ook twee awards uitgereikt. Op maandag worden de Woolmark Prize en de eerste Karl Lagerfeld Award overhandigd aan ontwerpers die het afgelopen jaar innovatie hebben laten zien. Een dag later kan een Britse designer naar huis gaan met de Queen Elizabeth II Award for British Design. Deze prijs wordt jaarlijks namens de koningin, door een afgevaardigde van het Britse koninklijk huis, toebedeeld aan talenten die zich inzetten voor onder meer cultuur en duurzaamheid.

De eerste 'modemaand' van het jaar trapte vorige week af met de New York Fashion Week. Na Londen volgen nog Milaan (vanaf dinsdag) en Parijs (24 februari tot en met 3 maart). In september tonen ontwerpers in diezelfde steden items uit hun lente- en zomercollecties.