PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

De AEX-index won uiteindelijk 0,7 procent tot 682,96 punten. De MidKap steeg onder aanvoering van PostNL 0,9 procent tot 1015,51 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,2 procent.

PostNL werd 9 procent meer waard en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. Vesa is het investeringsbedrijf van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, die al een tijdje een belang van 25 procent heeft in PostNL. Volgens analisten van ING en Jefferies betreft de indiening van de documenten slechts een formaliteit en is elke koersreactie overdreven. Křetínský, de eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, heeft ook een groot belang in het Britse Royal Mail.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,2 procent. De grote bedrijven in de retailsector en hun leveranciers lieten een gemengd beeld zien. Unilever won 1,9 procent en Heineken klom 0,6 procent. Ahold Delhaize stond met een min van 0,5 bij het selecte groepje dalers. Donderdag kregen deze ondernemingen nog rake klappen door de vrees dat de hoge inflatie de koopkracht van consumenten aantast.

Air France-KLM (plus 1,1 procent) zette de opmars voort, al ging een eerdere winst van een paar procent weer deels verloren. De luchtvaartcombinatie voert gesprekken met de Amerikaanse investeerder Apollo over een kapitaalinjectie van een half miljard euro. Als die investering er daadwerkelijk komt, verwacht het concern een deel van zijn leningen terug te kunnen betalen die de Franse staat verstrekte als noodhulp tijdens de coronacrisis.

Richemont

In Zürich kelderde Richemont 13 procent na teleurstellende resultaten van het Zwitserse luxeconcern, bekend van mode van het merk Chloé en sieraden van Cartier.

De euro was 1,0551 dollar waard, tegen 1,0594 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 112,80 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 112,39 dollar per vat.