PostNL wint op beurs na recordbezorging door coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel PostNL was donderdag in trek bij beleggers op de Amsterdamse beurs. De post- en pakketvervoerder bezorgde in coronajaar 2020 een recordaantal pakketten. De Europese beurzen gingen verder omhoog in navolging van de nieuwe recordstanden op Wall Street. De hoop dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden snel met zijn omvangrijke steunpakket van 1,9 biljoen dollar zal komen, bleef de stemming op de markten ondersteunen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 663,45 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 986,45 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.

Beleggers kijken daarnaast uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt. De ECB zal tijdens de eerste beleidsvergadering van het jaar waarschijnlijk het rentetarief ongewijzigd laten. Mogelijk komt de centrale bank wel met wijzigingen voor zijn opkoopprogramma voor obligaties. Bij het laatste rentebesluit werd dit programma ook al uitgebreid.

PostNL

Bij de middelgrote bedrijven ging PostNL aan kop met een winst van dik 6 procent. Het postbedrijf bezorgde afgelopen jaar een recordaantal van 337 miljoen pakketten en rekent op een aanzienlijke winstgroei. Vooral na het ingaan van de tweede lockdown was het erg druk. Toen werden er ook aanzienlijk meer kaarten verstuurd.

Air France-KLM zakte 1,3 procent. Topvrouw Anne Rigail van Air France zei in de Franse krant La Tribune nog altijd te rekenen op een herstel van de crisis in de lente en nog geen noodzaak te zien om aanpassingen te doen aan de vluchtschema's. De EU-leiders bespreken echter donderdagavond of ze niet-noodzakelijke reizen tijdelijk moeten verbieden in de strijd tegen het coronavirus.

Galapagos

In de AEX was Galapagos de sterkste stijger met een plus van ruim 2 procent. De Britse medicijnwaakhond NICE heeft het middel filgotinib van de biotechnoloog aanbevolen voor de behandeling van volwassen patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 1,4 procent.

De euro was 1,2126 dollar waard, tegen 1,2107 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 53,11 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 55,92 dollar per vat.