Premier Japan zegt bezoek India af om onrust

TOKIO (ANP/AFP) - De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn bezoek aan India uitgesteld vanwege de onrust in het land. Dat maakten de Indiase autoriteiten vrijdag bekend. Abe zou van zondag tot dinsdag in de noordoostelijke provincie Assam praten met de Indiase premier Narendra Modi, maar vanwege de hevige protesten daar gaat dat niet door.

In Assamwordt al dagen massaal gedemonstreerd tegen een omstreden minderhedenwet. De politie schiet met losse flodders op actievoerders die de avondklok trotseren. Tientallen mensen raakten daarbij gewond. Het Indiase leger heeft duizenden extra militairen naar het gebied gestuurd.

De omstreden wet werd eerder deze week aangenomen. Minderheden die voor 2015 zijn gevlucht uit Afghanistan, Pakistan of Bangladesh krijgen de Indiase nationaliteit door deze wet. Het geldt echter niet voor gevluchte moslims, wat leidt tot veel woede.

Nieuw museum

Abe zou samen met Modi onder andere een nieuw museum bezoeken. Daar worden tienduizenden militairen geëerd, onder wie veel Japanners, die omkwamen tijdens de gevechten bij Imphal in 1944.

Wanneer de Japanse premier alsnog naar India vertrekt is niet bekendgemaakt.