Premier Johnson: coronavariant misschien dodelijker is

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de nieuwe coronavariant in het land misschien niet alleen besmettelijker maar ook dodelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus.

Volgens zijn wetenschappelijk adviseur, Patrick Vallance, kan het mogelijk 30 procent dodelijker zijn, maar hij erkende dat er nog nauwelijks informatie beschikbaar is. Hij schat dat van de zestigjarigen die het virus krijgen nu 10 procent overlijdt. Dat zou meer dan 13 procent kunnen worden met de nieuwe variant, aldus Vallance. Johnson zei dat er mogelijk nog meer coronamaatregelen zullen moeten komen. Hij wees er ook op dat er al vaccins zijn ontwikkeld tegen het oorspronkelijke virus die ook tegen de varianten werken.

Het gevreesde uit China afkomstige virus vormt over het algemeen vrijwel alleen een gevaar voor patiënten die door hoge leeftijd en/of aandoeningen kans maken te bezwijken. In de hele wereld zijn bijna 100 miljoen besmettingen vastgesteld en ruim 2 miljoen patiënten zijn er aan bezweken.